preskoči na sadržaj
Vijesti

Sabor glagoljaša SLOVO ROGOVSKO.

   

Već se tradicionalno, 8. puta za redom, u malom dalmatinskom mjestu Sv. Filip i Jakov održava Mala škola glagoljice. 
Ove je godine i naša škola, uz desetak škola diljem Lijepe naše, bila pozvana na gostovanje na Sabor glagoljaša SLOVO ROGOVSKO.


Katarina, Petra i Klara, učenice 7. razreda ove su godine predstavljale našu školu i prisustvovale zanimljivo osmišljenim programima u periodu od 15.-17. rujna te kroz njih saznale nešto više o ovom starom hrvatskom pismu.

Odmah po dolasku uključile su se u radionicu "Mali glagoljaški mural" kojeg je vodila prof. Klaudija Hogl, a koja se kasnije proširila i na oslikavanje stepeništa nove škole Sv. Filip i Jakov u istoimenom mjestašcu raznim glagoljaškim simbolima. Potom, nakon kraće pauze, imale su priliku saznati nešto više o Kaljskim glagoljskim rukopisima autorice doc.dr.sc. Marijane Tomić.
Večer smo zaokružili "Pjevom od glagoljaškog kora od kalete" posvećenom maestru Ljubi Stipišiću Delmati.

 

   

Sljedeći je dan osvanuo sunčan pa smo vlakićem krenuli ka Rogovu brdu gdje se nalazi crkvica Sv. Roka iz 11. st. Prisustvovale smo Glagoljaškoj Sv.misi i slušali "pučke pivače" koji su zadržali arhaični način pjevanja crkvenih pjesama.
Dan smo nastavili u zanimljivim radionicama. Naše su učenice prisustvovale onoj gdje su pirografskom tehnikom na komadićima drveta stvarale glagoljaška slova, a potom su posjetile i ostale svoje vršnjake koji su se okušali u oslikavanju "veselih glagoljaških torbi", izradi slikovnice "Legenda o nastanku hrvatske šahovnice" i dr.
Bit ćemo iskreni, predavanje "Tragovi glagoljice u Boki Kotorskoj" smo preskočili i umjesto toga "markirali" u Zadar gdje smo, pod stručnim vodstvom našega ravnatelja, upoznali i vidjeli razne znamenitosti ovoga grada pa čak se na kraju popeli i na sam vrh zvonika crkve Sv. Donata.
Ošamućene snažnim jugom i pjevom Zadarskih morskih orgulja vratile smo se na počinak. Sljedeći dan već je bio isplaniran,

Dan treći.
Probudila nas je kiša s grmljavinom i pomalo smo tužnjikavo mislile kako će današnji izlet biti otkazan. Torbe su već bile spremne, a onda je granulo sunce.
Pod stručnim vodstvom naše domaćice i vrsne povjesničarke prof. Danijele Deković, ujedno i voditeljice Male škole glagoljice, obišle smo Biograd na Moru.
Ovaj je izlet bio ujedno i kruna našeg prvog posjeta ovoj školi i mi smo se pune pozitivnih dojmova vratile svojim kućama.
Hvala stoga organizatorima i našim voditeljima na ovom predivnom iskustvu s nadom da će se tradicija razmjene učenika na ovakvim i sličnim druženjima nastaviti.
Pa do sljedećeg viđenja možda i u Kanfanaru u našoj Maloj školi povijesti.

Melita Damijanić

   

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Dario Kukuljan   datum: 21. 9. 2017.


Anketa
Da li si sretan što je počela škola?
e-Dnevnik za učenike


Raspored sati 2017./2018.


Raspored zvona

    


Informacije

Pisane provjere

Školski kurikulum


Godišnji PiP

   


Korisni linkovi
Škola na netu

Razno

preskoči na navigaciju