preskoči na sadržaj
vijesti

Izvanučionička nastava

 Likovna radionica „Rovinjska svjetla“

Projekt likovnih radionica "Rovinjska svjetla" realiziran je pod pokroviteljstvom Matice hrvatske Rovinj. Izvedbeni dio realizacije radionica organiziran je pod vodstvom učiteljice Denis Sošić i  likovno realizirane pod vodstvom prof. likovne kulture Tamare Štambuk. Radionice su se održale tijekom četiri dana u dva vikenda, 6., 7., 13. i 14. listopada 2018. u OŠ Juraj Dobrila. Radionicama su prisustvovali učenici rovinjskih osnovnih škola od 5. do 8. razreda, gosti iz Samobora i Zagreba i četiri učenice OŠ Petra Studenca: Marta Sošić, Melita Putina, Nina Putina i Eva Despinić, (ukupno 14 učenika).

Učenici su se podsjetili na karakterističan izgled kuća, fasada i same gradnje na nekadašnjem otoku. Upoznati su sa nastankom građevina kroz vrijeme i zbog potreba tadašnjeg brojnog stanovništva. Nakon uvoda učenici su upućeni u tehniku 3D izrade karakterističnih rovinjskih kuća, koristeći za materijal karton. Služeći se nekom od šablona za kuće dvokatnice, trokatnice ili četverokatnice, učenici su od kartona po vlastitoj kreativnoj zamisli  određivali ritam prozora, vrata, stepeništa i dr. Kućice su tada oslikali i izrezali otvore za prozore i vrata. Tijekom druge radionice učenici su nastavili dovršavati i izrađivati kućice do kraja trajanja radionice.  Zadnju su izradili crkvu Sv. Eufemije koja će biti postavljena na vrh stožaste konstrukcije. Konačni izgled svjetlosne instalacije bit će dovršen uz pomoć električara i izložen u MMC-u u Rovinju. Tijek izvedbe radionica je foto i video dokumentiran i bit će prikazan na izložbi.

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 26. 11. 2018. 09:59

Izvanučionička nastava

Filmska radionica Matice hrvatske Rovinj

Na trodnevnoj filmskoj radionici, održanoj u Rovinju (12., 13. i 14. listopada 2018.), u organizaciji Matice hrvatske Rovinj, uz dvije učenice talijanske osnovne i jedne učenice talijanske srednje škole (Rovinj), sudjelovale su i osam učenica iz naše škole. Radionica je održana u prostorijama Osnovne škole Jurja Dobrile u Rovinju, a vodio ju je Martin Šatović, diplomirani snimatelj i student diplomskog studija oblikovanja svjetla u Zagrebu, uz asistenturu Mirne Zgrabljić, studentice filmske i televizijske režije u Zagrebu. Polaznici su trebali naučiti osnovna praktična i teorijska znanja vezana za produkciju kratkog igranog filma. Grupa je zajednički osmislila ideju za film, a zatim je napravljena i podjela posla na snimanju, tako da svaki polaznik ispunjava jednu od glavnih funkcija na filmskome setu. Drugi dan održalo se snimanje, u prostorijama Osnovne škole Jurja Dobrile i u  kazalištu/kinu Antonio Gandusio. Treći dan polaznici su s voditeljima pregledavali i razgovarali o snimljenom materijalu, nakon čega su zajednički i montirali film, u programu Premier. Rezultat radionice je uspješno snimljen i smontiran kratki igrani film u trajanju od sedam minuta.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 26. 11. 2018. 09:21

Izvanučionička nastava

Projekt „Slikom do Vile Marije“

Već tradicionalno i ove godine, 29. listopada 2018. godine, naši učenici družili su se sa štićenicima Doma za odrasle osobe Vila Marija. Naše učenice, članice likovne grupe, tom prilikom sudjelovale su u zajedničkoj likovnoj radionici koju je vodila profesorica Roberta Waissman Nagy iz Pule. Ovaj put okušale su se u radu sa glinom, izrađivale dekorativne pločice s porukom. Bila je ovo još jedna prigoda da učenici upoznaju i vide kako žive oni koji imaju drugačije potrebe od nas te razviju empatiju, toleranciju, pokažu toplinu i svoju kreativnost.

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 21. 11. 2018. 11:11

Terenska nastava

Terenska nastav u Puli

Odlaskom u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Pula i kinu Valli, 6. studenog 2018. naši učenici od prvog do četvrtog razreda odradili su kurikulumom planirane aktivnosti, terensku nastavu,  obilježavanja Mjeseca knjige i sat medijske kulture. U knjižnici su  uz stručna predavanja voditeljica mnogo toga saznali, a uz  dugometražni animirani film „Stopalići“ sa zvjezdanim glumačkim postavom i originalnom glazbom, odgledali priču u kojoj mladi pametni jeti pronalazi nešto što misli da ne postoji, čovjeka.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 19. 11. 2018. 09:44

Terenska nastava, Rijeka

U petak, 19.listopada 2018. godine, učenici od 5. do 8. razreda uputili su se na terensku nastavu u Rijeku u sklopu koje su posjetili Astronomski centar Rijeka te HNK Ivana pl. Zajca.

Po dolasaku u Astronomski centar podijeljeni su u dvije grupe:

Petaši i šestaši sudjelovali su u kvizu te provjerili, ali i proširili, svoja znanja o osnovnim pojmovima vezanim uz Sunčev sustav dok su učenici sedmog i osmog razreda poslušali predavanje „Udari asteroida“. Svi su učenici u digitalnom planetariju, udobno smješteni u fotelje s pogledom na polukružni strop, pogledali i film „Pogled na planete“. Budući su nam vremenske prilike išle na ruku, promatrali smo i Sunce putem teleskopa preko, za to namijenjenih, filtera. Obzirom na zanimljive sadržaje koji se nude u sklopu Astromskog centra Rijeka sigurno ćemo ih ponovo posjetiti, ali idući put u kasnim večernjim satima - promatranje noćnog neba teleskopom sigurno je puno zanimljivije!

Osim za promatranje Sunca, sunčano smo vrijeme iskoristili i za kratku šetnju Korzom prije odlaska u kazalište. U kazalištu smo pogledali najpoznatiju Zajčevu operu „Nikola Šubić Zrinjski“. Iako je predstava trajala 2 sata i 30 minuta svi smo se složili kako nam je vrijeme proletjelo. Izvođači, radnja kao i scenografija toliko su zaokupili našu pažnju te smo do samog kraja predstave proživljavali i strepili uz Zrinjskog, Evu, Jelenu i Juranića, glavne junake ove opere.

 

Umorni, ali puni dojmova, vratili smo se u Kanfanar.

 

A naši su učenici još jednom pokazali koliko su dobro odgojena i pristojna djeca na koju uvijek možemo biti ponosni!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 22. 10. 2018. 09:23

TERENSKA NASTAVA U VUKOVARU

Posjet Gradu heroju

 

Učenici osmog razreda naše škole od 27. do 29. svibnja 2018. godine posjetili su grad Vukovar te tako bili sudionicima projekta „Posjet osmih razreda Vukovaru“. Cilj je projekta učenike osmih razreda, kroz dvodnevne posjete Vukovaru, učiti o vrijednostima Domovinskoga rata i Bitke za Vukovar.

Posjet je uključivao održavanje predavanja o Domovinskom ratu u skladu s nastavnim programom predmeta Povijest za osme razrede, obilazak svih mjesta sjećanja vezanih za Domovinski rat, prenošenje poruke mira, prihvaćanje različitosti i suosjećanja kroz Školu mira. U sklopu dvodnevnog posjeta, osim obilaska memorijalnih lokaliteta: Spomen-doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Spomen-doma Ovčara, Masovne grobnice Ovčara, Kukuruznog puta – „Put spasa“, Mjesta sjećanja – Vukovarska bolnica ’91, MCDR-a Vukovar – bivše vojarne 204. VU brigade i Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskoga rata u Vukovaru, učenici su posjetili i Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture.

Nakon dolaska u Vukovar učenici su prvo odslušali dva predavanja, a kasnije, u pratnji razrednice i vodiča, posjetili Dvorac Eltz te Muzej vučedolske kulture. Drugoga je dana, nakon doručka, uslijedio obilazak Vukovarske bolnice, Spomen-doma na Trpinjskoj cesti, Spomen-doma Ovčara, Masovne grobnice Ovčara, Memorijalnoga groblja branitelja te MCDR-a Vukovar – bivše vojarne 2014. VU brigade.

Prije povratka učenici su posjetili Školu mira i poslušali predavanje o važnosti očuvanja mira. Nakon predavanja započeo je kviz o Domovinskome ratu u Vukovaru. Predstavnici, natjecatelji naše škole, bili su Korina Sošić i Jan Vidulin te su osvojili 2. mjesto. Naši su osmaši dostojanstveno i ponosno ispisali svoj posjet Vukovaru.

  :: opširnije :: 


objavio: Ivor Kuček  datum: 12. 6. 2018. 08:52

Terenska nastava - posjet ZEC "Speleo kuća" Vodice

S ciljem upoznavanja svog zavičaja, sjevernog dijela Istre, učenici nižih razreda naše škole su 20.04.2018. godine posjetili Znanstveno edukacijski centar "Speleo kuća" Vodice koji se nalaze u prirodnomom okruženju Ćićarije.

Uz stručno vodstvo djelatnika Javne ustanove Natura Histrica, koja upravlja tim centrom, učenici su razgledali prezentacijski prostor "Muzej krša", prošetali uređenom poučnom stazom "Putovima ljekovitog bilja", posjetili obližnji izvor vode i lokvu u neposrednoj blizini. Svi su sadržaji bili popraćeni kraćim izlaganjem. Slobodno vrijeme učenici su proveli na dječjem igralištu osmišljenom na temu krša.
Nisu vidjeli mnogo ljudi jer je to prostor iznimno slabe naseljenosti ali ljepote prirode i krajolika nije nedostajalo. Tako su samo nakratko dječja igra i smijeh otrgnuli ovo područje iz zaborava.
 
 
 
Napisala: Lorena Krizmanić
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Ivor Kuček  datum: 26. 4. 2018. 08:27
 Anketa
Da li si sretan što je počela škola?
e-Dnevnik za učenike


Raspored sati 2017./2018.


Raspored zvona

    


Informacije

Pisane provjere

Školski kurikulum


Godišnji PiP

   


Korisni linkovi
Škola na netu

Razno

preskoči na navigaciju