preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
 
Knjižnica

  L I P A N J  2022.

  Radno vrijeme

  knjižnice: 

   OD 7,30 D0 13,30

  

 

 

Dani u mjesecu LIPNJU kad je knjižnica otvorena: 

    2./6./8./ 10./14./

     20./ 24./ 28./ i 30. 

 Zadnji petak

u mjesecu, prva dva sata

rad sa djecom u PO

u Sošićima.

 KNJIŽNIČARKA: Tatjana Šušnica Relić, prof.hr. jezika i diplomirana knjižničarka

 

 Korisnicima knjižnice na raspolaganju je prostor u kojem je smještena knjižna građa za obaveznu i slobodnu lektiru, stručna građa, referentna zbirka, zavičajna zbirka, knjige na stranim jezicima (engleski i talijanski, ), časopisi i novine za djecu i odrasle, multimedijalna zbirka namijenjena prvenstveno medijskoj kulturi hrvatskoga jezika, ali i zabavi učenika.

Korisnici knjižnice su svi učenici i djelatnici naše škole koji u knjižnici mogu:

Posuditi, čitati knjige, slikovnice, časopise služiti se enciklopedijama i rječnicima

odigrati neku društvenu igru, učiti, družiti se i slično.

                                                                                                                                  

Ovdje možete saznati i pročitati bitne stvari i dokumente iz područja knjižničarstva:

IFLA-in i UNESCO-ov Manifest za školske knjižnice  poziva  vlade kako bi putem svojih ministarstava odgovornih za obrazovanje razvile strategiju, vodile politiku i donosile planove u kojima će biti ugrađena ova načela potrebna za postavljanje temelja za dobro funkcioniranje školskih knjižnica.

Standardi za školske knjižnice određuju minimalne uvjete glede knjižnične građe, knjižničnog osoblja, prostora i opreme za obavljanje djelatnosti školskih knjižnica u osnovnim i srednjim školama.

IFLA-in Manifest o Internetu u kojem IFLA  potiče vlade zemalja potpisnica da uz pomoć knjižnica i informacijskih službi podupiru neometan protok informacija dostupnih putem interneta te da se suprotstave svakom pokušavaju cenzure ili sprečavanja pristupa.

Pravilnik o reviziji i otpisu knjižnične građe kojim se utvrđuje postupak i određuju rokovi revizije knjižnične građe te otpis knjižnične građe u školskim knjižnicama s ciljem obnavljanja fonda te utvrđivanja stvarnog stanja knjižničnog fonda.

Etički kodeks Hrvatskoga knjižničarskog društva određuje temeljna pravila ponašanja koja obvezuju djelatnike u knjižničarskoj struci te upoznaje članove struke s pravilima profesionalnog ponašanja u struci.       
vijesti

Novi naslovi u našoj knjižnici

Zahvaljujući donaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja naša školska knjižnica bogatija je za niz novih naslova, te vas pozivamo na čitanje. Dobrodošli u knjižnicu!

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 10. 1. 2022. 09:12

O čitanju u Godini čitanja

U našem trećem razredu u matičnoj školi nekoliko je učenika koji često posjećuju knjižnicu i tragaju za dobrim naslovima. Jedno se  dijete ipak izdvaja a to je Dorotea Starčić. Ona je u dvije godine školovanja, u školskoj knjižnici, posudila više od 90 naslova. To su, s obzirom na dob, prvi i drugi razred osnovne škole, slikovnice, ali impozantna je brojka koja govori koliko ona voli čitati. Zahvaljujući mogućnosti među knjižnične posudbe, nove naslove koje naša knjižnica nema donosim/posuđujem iz knjižnice Žminj, ogranka Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Razgovarala sam sa njom i evo što je odgovorila na moja pitanja.

Knjižničarka: Tko te i kada prvi put upoznao sa slovima, riječima i čitanjem?

Dorotea: Moja mama me naučila sva slova, potom čitati ,bila sam mala,  imala sam četiri/ pet godina, ona me puno toga naučila.

K: Opiši nam kako se osjećaš dok čitaš?

D: Jako sam znatiželjna, puno toga mogu naučiti. Dok čitam uronim u tu priču, poželim da sam ja u toj priči. Voljela bih i da sam dio priče,  kao određeni likovi iz određenih priča a i da sama napišem slično.

K: Ilustracije u djelu ?

D: Ilustracije su mi veoma važne, jer ponekad kad ne možeš zamisliti nekakav događaj one ti mogu  pomoći a nekad kad misliš da znaš one ti daju primjer kako bi to moglo izgledati.

K:  Koje teme su ti najzanimljivije?

D: Najviše me interesiraju teme gdje je puno ljubavi,  dobrote i prijateljstva a opet da bude puno akcije, nekakvih tajni, da bude kao u životu. Naravno, na kraju djela želim sretan kraj.

K: Priča, pjesma, strip…?

D:  Najviše volim stripove a onda priče i pjesme.

K: Preporuka?

D: „Naopake bajke“ na smiješan  način prikazane klasične bajke,  „Fantastične Leteće knjige gospodina Morrisa Lessmorea“, „Zgode i nezgode Šegrta Hlapića“. Od likova  bi izdvojila Hlapića jer je bio dobar i odličan primjer kako se treba ponašati. Treba uvijek biti dobar i činiti dobro. U knjizi ima nekih strašnih dijelova ali  uvijek se sa dobrim djelima popravi strašna situacija.

K: Kakvo je za tebe mjesto knjižnica?

D: Knjižnica  je vrlo opuštajuće mjesto. Osjećam se sretno kad samo pomislim što sve mogu uzeti čitati i da bih u njoj mogla biti cijele školske sate.

K: Poruka prijateljima?

D: Da je jako dobro čitati, ako čitaju da će im biti lakše u školi, znat će koristiti nekakve riječi koje do tada nisu koristili.

K: Što želiš biti kad porasteš?

D: Vjeroučiteljica, zborovođa ili knjižničarka.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 13. 12. 2021. 09:57

PP prezentacije učenika viših razreda u Godini čitanja Vijest ima dokument u privitku

Učenici viših razreda odabrali su jednu junakinju iz djela Priče za laku noć za mlade buntovnice i po uputama napravili PP prezentaciju odabrane.

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 11. 11. 2021. 13:10

Djelatnici škole čitaju u Godini čitanja

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 11. 11. 2021. 13:07

Čitači iz PO Sošići

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 11. 11. 2021. 12:19

Čitači trećeg i četvrtog razreda u Godini čitanja

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 11. 11. 2021. 12:12

Čitači drugog razreda

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 11. 11. 2021. 11:42

Čitači prvi razred

Čitači prvog razreda.

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 22. 10. 2021. 10:05

Godina čitanja 2021.

Godina čitanja i Noć knjige u ovoj godini 2021.

Poštovani, kolege!

Ova godina je Godina čitanja i tradicijski smo uključeni u   obilježavanje Noći knjige, koja ove godine ima za temu Ljekovita moć knjige. Knjige su riznice znanja, no snaga pisane riječi mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih. Mogu li nam i kako knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti  neka knjiga kao lijek? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?

Želja mi je da u ove dvije manifestacije uključim sve, od djece do djelatnika, svi su pozvani. Vi odaberite na koji način ćete prezentirati to što želite poručiti.

Za niže razrede, predlažem da se  fokusiramo na  rečenicu : Koje bismo knjige kao lijek  „prepisali“ sebi i drugima i zašto? Zadatak je da svako dijete odabere jedan (može više) naslov i kaže zašto baš taj.

  1. Razred , fotografiju  omiljene slikovnice koju mu roditelji čitaju prije spavanja, ili odabir nekog naslova iz knjižnice…fotografija cijelog razreda s knjigama koje preporučuju, s tim da ispod popišemo te naslove i komentare zašto baš taj.
  2. Razred, također, kao i sa prvim s tim da u drugom imamo Doroteu koja je do sada pročitala/posudila više od 50 naslova. Sa njom bi napravila mali intervju  u kojem bi nam rekla  zašto i koliko joj znači knjiga i čitanje, što preporuča.
  3. Razred , fotografiju  omiljene slikovnice koju mu roditelji čitaju prije spavanja, ili odabir nekog naslova iz knjižnice…fotografija cijelog razreda s knjigama koje preporučuju, s tim da ispod popišemo te naslove i komentare zašto baš taj.
  4. Razred, fotografija s knjigom, koju pamte, koje se rado sjećaju, koja im je pomogla, potakla na razmišljanje. Fotografija cijelog razreda s knjigama koje preporučuju, s tim da ispod popišemo te naslove i komentare zašto baš taj.
  5. Pozivam učenike petog razreda da razmisle o svojim  omiljenim  knjigama, koju preporučuju vršnjacima za čitanje, može i  kratak video snimak. (mogu to sve u knjižnici, s tim da ranije razmisle što bi rekli i njihov odabir.) Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima i zašto?
  6. Razred, fotografiju s knjigom koju preporučuju, Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima i zašto?
  7. Razred. Iz knjige „Priče za laku noć za mlade buntovnice 1. i 2.“ odabrati jednu priču i prezentirati je svima, video uradak…
  8. Razred, Iz knjige „Priče za laku noć za mlade buntovnice 1. i 2.“ odabrati jednu priču i prezentirati je svima, video uradak…

Autor/ica najbolje učeničke fotografije (po izboru knjižničarskog odbora škole) dobit će na dar knjigu.

U petak 23. travnja održava se deseta Noć knjige, najmasovnije kulturno događanje u Hrvatskoj. Pokrenuta prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja i poticanja razgovora o statusu knjige u suvremenom društvu.  Ove godine govori se o ljekovitim moćima knjiga.

Naši učenici od prvog do četvrtog razreda odabrali su svoje omiljene naslove, kojih se sjete s osmijehom na licu, koji im razgale dušu i koji za njih imaju ljekovit učinak.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 22. 10. 2021. 09:52

Fotkaj se s knjigom u Godini čitanja

U godini čitanja 2021. i naša škola se pridružila ovoj kampanji raznim aktivnostima. Jedna od njih je i Fotkaj se s knjigom. Sudionici akcije trebali su se fotkati u trenu kad čitaju knjigu. Nismo dobili očekivani broj fotografija, tako da ćemo prigodnim darovima zahvaliti  svima koji su se potrudili i izvršili zadatak. Naše čitače možete pogledati ovdje:

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 12. 10. 2021. 10:05

Novi naslovi u školskoj godini 2021./2022.

Ministarstvo prosvjete i sporta i ove godine doniralo je 1500 kuna našoj školskoj knjižnici za lektirne i stručne naslove. Od tog iznosa kupljeno je 17 naslova, odnosno 20 knjiga: devet za više i osam za niže razrede. Ima novih naslova, koje dajemo kao prijedlog za čitanje.

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 11. 10. 2021. 10:24

Godina čitanja i Noć knjige u 2021.

 

I naša se škola priključuje obilježavanju Noći knjige u Godini čitanja! Lijepo molim sve zainteresirane učenike, djelatnike i roditelje na sudjelovanje. Sudjelujete tako da pošaljete fotografiju na kojoj je vidljivo da je čitanje u tijeku. Možete poslati selfie, ili fotografiju nekog drugog, (može neko iz obitelji, prijatelj…).Fotografije šaljite na mail tatjana.susnica-relic@skole.hr.

Autor/ica najbolje učeničke fotografije (po izboru knjižničarskog odbora škole) dobit će na dar knjigu po izboru. Na sam dan obilježavanja Noći knjige (23.4.2021.) objavit ćemo i virtualnu izložbu na web stranici škole.

Evo što je naš ponajbolji suvremeni pisac Miro Gavran rekao o čitanju:

 „ Čitajući knjige nećeš usavršiti vještinu življenja. Život je neobuhvatno protjecanje: opire se svakom određenju. Čitajući knjige nećeš doprijeti do istine. Sve što je napisano, izmišljeno je - stvarnost se ne pokorava riječima. Čitajući knjige nećeš postati ni sretniji ni bolji - ali knjige moraš čitati da bi to shvatio.“

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 19. 3. 2021. 11:57

Godina čitanja

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. proglasila 2021. Godinom čitanja. Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju. Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanja, ali jednako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice. Jednako kao što čitanje doprinosi razvoju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja. U tom smislu Nacionalna strategija poticanja čitanja Vlade Republike Hrvatske promiče čitanje kao osobitu društvenu vrijednost. 

U tom duhu pozivamo vas na suradnju u našim predstojećim aktivnostima vezanih za godinu čitanja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 9. 3. 2021. 09:19

Novi naslovi u našoj knjižnici

Donacijom Ministarsva prosvjete i sporta od 1000,00 kuna  knjižni fond je uvećan za više naslova. Topla preporuka za čitanje, za sve naše učenike, učitelje, djelatnike i roditelje. Sve vas pozivamo na čitanje, jer kao što  je rekao naš poznati spisatelj Miro Gavran: "Čitajući knjige nećeš postati ni sretniji ni bolji ali knjige moraš čitati da bi to shvatio."

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 8. 12. 2020. 11:23

Noć knjige

Noć knjige 2020. 

Iako je pandemija korona virusa sve nas primorala da ostanemo doma i da se školski program obavlja on line mi smo našli načina i ove godine obilježili Noć knjige. Umjesto da nam uživo čitaju naši gosti književnici iz Ližnjana, obitelj Grgorinić Rađen su preko you tubekanala: https://www.youtube.com/watch?v=_KoHeHOyauY)   pročitali svoje djelo, „Škura, škura boška“ a naši učenici od prvog do četvrtog razreda (Kanfanar i Sošići) su nakon slušanja napravili likovne i literarne uradke.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 4. 5. 2020. 12:57

Obilježavanje "Noći knjige"

Noć knjige 2019.

I ove godine smo slavili knjige i čitanje. Iako su se manifestacije vezane uz  Noć knjige u cijeloj Hrvatskoj događale 23. travnja 2019. mi smo naše obilježavanje pomjerili za 8 5., peti sat. Učenici od prvog do četvrtog razreda dobili su pitanja koji su junaci iz pročitanih knjiga, stripova osobito utjecali  na njih, zašto su im dragi… Osim literarno mogli su se izraziti i likovnim uradcima. Poslije pozdravnog govora u kojem je po tko zna koji put utvrđeno zašto je dobro čitati knjige najhrabriji su se odvažili i prezentirali nam svoj odabir. Tako su se u moru likova našli: Prašnjavko, Petar Pan,  Garfild, Felix, zec iz knjige „Pisma od Felixa“, Grga Čvarak, Zebra koja je izgubila pruge, Šegrt Hlapić i Paulina P. Djeca su  potom tražila izokrenute dijelove u tekstu Izokrenuta priča i pogađala koja je lektira u pitanju nakon pročitanih nekoliko odabranih rečenica. Sve je uspješno stalo u školskih 45 minuta. Do sljedeće prilike kada ćemo opet slaviti knjigu i čitanje, čitajmo.

  :: opširnije :: 


objavio: Tatjana Šušnica Relić  datum: 8. 5. 2019. 13:13
» Arhiva naših vijesti    
 Anketa
Kako ćeš provesti zimske blagdane?
Raspored sati 2017./2018.

predmetna nastava:

razredna nastava:


Raspored zvona

raspored zvona MŠ

raspored zvona PO


Informacije

Kalendar rada škole


e-Dnevnik za učenike


Korisni linkovi
Škola na netu

Razno

preskoči na navigaciju